A fűtési költségmegosztók telepítésének folyamata.

2020 áprilisában elnyertük az „Otthon Melege Program” pályázatot és az 50% -os támogatást!

Minél hamarabb sikerül befejezni a telepítést annál hamarabb kapjuk meg a visszatérítést.

Egyáltalán mi ez?

Sajnos ebben a témakörben a mi szolgáltatónktól (TECHEM) csak német nyelvű videót találtam.
Mivel mindössze a tájékoztatás a célom,
így a  Nyírtávhő Kft. 6 és fél perces videója is pont megteszi.

ALAPOK

2020 áprilisában a pályázatot megnyertük, és a telepítés értékének 50%-át visszakapjuk!

Jó esetben szeptemberben már el is kezdődik a készülékek telepítése.
Ez azt jelenti, hogy miután a Techem elvégezte a munkát és az IB a teljesítési igazolást aláírta, a számlát lezárják.
Nekünk tulajdonosoknak azonban a feladat teljes értékét előre ki kell fizetni és a FŐTÁV utólag utalja át a támogatás értékét a társasház számára.

Emiatt nem tudok konkrét összeget írni, mert a számla azt az összeget tartalmazza -majd- amit mi tulajdonosok a megadott határidőig  (szeptember 30-ig) kifizetünk.

Persze van mód az időpont némi kitolására, de az -értelem szerűen-  a teljes kivitelezési folyamatot hátráltatja. Beleértve a legvégén található visszatérítést.
Ugyanis amikor a munkadíj számla kiegyenlítésre kerül a TECHEM felé, elküldjük a FŐTÁV számára aki a megnyert pályázat értelmében az 50%-ot elutalja a társasházunk számára.

Tulajdonosként mikor és hogyan
kapjuk vissza pénzt?

A “mikor” két dolog ismeretében tudható.
Nekünk tulajdonosoknak a szabálykövetésétől és viselkedésétől. Augusztus végéig kell(ene) mindenkinek befizetni. Ezt követően kezdődnek ezeknél a tulajdonosoknál a telepítések aminek a határideje legfeljebb 25 nap. A kérdés második része (a hogyan) egyszerű: Az IB irodában készpénzben kerül visszafizetésre, vagy aki úgy gondolja a közös költséggel kompenzálhatja.
Mi van, ha én nem akarok
költségmegosztót?

Bár a közösség megszavazta, és a demokrácia elve szerint ez nem szabadna, hogy felmerüljön, ennek ellenére Önnek lehetősége van a megrendeléstől teljes mértékben elállni vagy a határidőn túl, később megrendelni.

A megrendeléstől való elálláshoz elegendő a passzív hozzáállás, azaz nem kell tennie semmit. Ennek eredményeképpen azonban vállalja, hogy a fűtéselszámolása átalánydíjra változik. A tapasztalatok szerint legkevesebb 25% -a fizet majd többet.

Amennyiben később gondolja reálisnak a készülék felszerelését vagy a lakás eladását követően az új tulajdonos szeretne mért összeget fizetni, az 50% visszatérítésről mond le.

fizetés és visszatérítésről

Minden tulajdonosnak be kell fizetni a rá vonatkozó számú fűtésmegosztók teljes árát!

Szeptember 30-ig

Ezt úgy kell érteni, hogy a késés ellenére a TECHEM felszereli a költségmegosztót és installálja.
Az 50% támogatást azonban nem tudjuk érvényesíteni, hiszen a befizetés a támogatásra benyújtott költségszámla lezárása után történt meg.


Így a határidőn túl fizetőknek a  teljes összeget kell megfizetni.

Az összeg befizethető készpénzben az IB irodában az ügyfélfogadási időben, vagy akár Banki utalással.

ÁTUTALÁS:
Társasház Ágoston utca 4-16
OTP Bank. 11703006-20049643
Közleményrovatba írjuk be:
Házszám/Ajtó
(illetve ha a számla fizető nem a tulajdonos akkor az Ő nevét)

A MÉRŐK TELJES ÁRA:

1db – 5.080Ft; • 2db – 10.160Ft;
3db – 15.240Ft; • 4db – 20.320Ft;

Elkezdték a költségmegosztók telepítését.

AZ IDŐPONTOK A NAPTÁRBA
KERÜLNEK BEÍRÁSRA
A váratlan korlátozó intézkedésektől tartva a TECHEM már szeptember 21-étől elkezdi a költség megosztók cseréjét a 4-es házban és innentől sorba a többit.
 
Szerencsére az elszámolást ez nem befolyásolja.  
Mivel a KöltségMegosztók cseréje korábban megszavazásra kerültek így azt mindenkinek felszerelik. Aki szeptember 30-áig kifizeti annak a teljes összeg 50%-át visszatéríti a FŐTÁV.

FONTOS

A SZERELÉSKOR MÁR SEMMIFÉLE FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG NINCS!

Aki azt tapasztalja, hogy a Klári nélkül érkeznek “szakemberek”, azonnal jelezze, mert feltehetően csalók próbálkoznak bejutni a lakásába.

Kérdése van?

Az első telepítésnél ott lehettem.

Hozzávetőlegesen 15-20 percig tartott még úgy is, hogy a Techem munkatársát folyamatosan szóval tartottam.  Több olyan dolgot kérdeztem tőle, amire kíváncsi voltam, illetve amit innen-onnan a lakóktól hallottam.

Miért érezzük hidegnek a radiátort amikor a termosztát III-ra van állítva?

Ennek több oka is lehet.
– Az egyik, hogy éppen nincs fűtés, tehát a fűtés csőben nem kering a forróvíz. 🙂

– A másik, hogy (pl) a “III” fokozatra állított termosztát tulajdonképpen azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 20-23Co-ot szeretnénk a lakásunkban. Amennyiben más hőforrások miatt vagy csak simán melegebb a levegő mint a megadott hőmérséklet, akkor a termosztát kikapcsolja a fűtést és a radiátor valóban hideg. Amikor lehűl a szobában a levegő és ezáltal kevesebb mint a megadott hőmérséklet, akkor újra bekapcsol és újra melegnek érezzük. Tehát az a célja, hogy folyamatosan az általunk beállított hőmérséklet legyen a helyiségben.

– Az ember tenyere átlagosan 36Co-s. Tehát ha a 20 fokos fémradiátorhoz érinti elképzelhető, hogy hidegnek érzi.

– Nagyon ritkán az is előfordul, hogy a termosztát romlik el. Amennyiben erre gyanakszik valaki, jelezni kell az IB vagy a Techem felé aki kiküld egy szakembert és bevizsgálja. Ez természetesen fizetős szolgáltatás ugyan úgy, mintha bármilyen más háztartási gépünk romlana el.

Hogy mér ez az eszköz?

Ez egy rendkívül intelligens szerkezet. Egyszerre és folyamatosan méri a szoba hőmérsékletét és a radiátor által kibocsátott hőt. Amennyiben +4Co eltérést észlel ki-bekapcsol. Tehát ha valamiért hősugárzót, villanyradiátort…stb is használunk a fűtésre, vagy csak a konyhában sütünk, hiába van a termosztát a legmagasabb fokozatra állítva. A radiátor fűtését a termosztát kikapcsolja és a mérő nem számol leadott fűtési energiát. Egyszerűen “felismeri”, hogy a hőmérséklet nem a radiátorból származik. Nyilván előfordulhat, hogy 1-2 értéket téved a szélsőséges esetekben, de ez forintosítva szó szerint csak filléres eltérést eredményezhet és nem is feltétlenül a tulajdonos kárára.

Mi történik, ha leszerelem az eszközt? …pl radiátor csere.

Ahogy említettem ez egy nagyon érzékeny és okos műszer.
Amennyiben leszerelik, egyből jelzi a leolvasó felé, hogy “szabotázs” történt. Ezt a Techem jelenti az IB-nek, hiszen innentől kezdve a mérés nem számít hitelesnek. Pontosan úgy kell kezelni, mintha a vízórát vagy a villanyórát szerelné le valaki.
Amennyiben az így mért értékek eltérnek a korábbi hónapokban mértektől úgy elindul egy hivatalos protokoll aminek legtöbbször az az eredménye, hogy a tulajdonosnak újra fel kell szerelnünk az eszközt (amiért fizetnie kell) vagy a fűtési elszámolása az ELMŰ felé átalánydíjra változik. Ez általában jelentő fűtésszámla növekedéssel jár.
Sajnos találkoztunk olyan esettel amikor a tulajdonos jóhiszeműen azt gondolta, hogy elég ha a leszerelt eszközt házilag visszabiggyeszti  vagy csak simán ráteszi a radiátor tetejére.  Természetesen ez rossz. Ha radiátor csere történt vagy -mondjuk- bútor mozgatás miatt véletlenül letörik, bejelentési kötelezettség van és kizárólag a Techem munkatársai szerelhetik vissza.

Meddig jó ez a készülék?

Ahogy a vízórát és minden hitelesített mérőeszközt időnként cserélni kell. Ennek 10 év a hitelessége, szóval 2030-ban kell majd ismét cserélni.

Mi lesz a régi mérővel? Van vele dolgom?

A régi mérőt a Techemes kollégák nem viszik el!
Ezt az eszközt annak idején (ahogyan most is) megvásároltuk, azaz a mi tulajdonunk.

Ami miatt fontosabb, hogy az eszköz tartalmazza az utolsó év fűtési adatait. Amennyiben erre -valamiért- szükségünk lenne a Techem ügyfélszolgálatával egyeztetve, be lehet vinni és az adatokat “kiszedik” belőle számunkra. Természetesen ez sem ingyenes szolgáltatás.

Igazságos és
átlátható

A költségek elszámolása fogyasztásarányos, így Ön a ténylegesen elfogyasztott energia után fizet. A nagy pontosságú, modern készülékek innovatív távleolvasási technológiájának köszönhetően, az eredmény a havi számlájában is megjelenhet. A költségmegosztó készülékek pontosságát szabványok, az elszámolás helyességét jogszabályok biztosítják.

Valódi
költségcsökkentés

A költségmegosztók és a korszerű termosztatikus radiátorszelepek együttes alkalmazásával egyéni igényeinek megfelelően szabályozhatjuk a fűtést. Tudatosan használva az átalánydíjhoz képest akár 50%-kal is csökkentheti fűtési költségeit.

Energiahatékony

Az energiahatékonyságról szóló irányelv (EED) célja, hogy a fogyasztók tudatosabban alakítsák fűtési energia-felhasználásukat és melegvíz-fogyasztásukat. Ezért 2016. december 31-ig a központi fűtéssel, távfűtéssel ellátott épületekben egyedi fogyasztásmérőket, vagy – ha azok felszerelése műszaki ok miatt nem lehetséges, vagy nem költséghatékony -, költségmegosztókat kell alkalmazni.

Rádiós fűtési
költségmegosztó
A KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA

Az épület által felhasznált hőmennyiséget a hőközpontban elhelyezett hitelesített hőmennyiségmérő méri. Ennek a hőmennyiségnek a közös helyiségekre eső részét a lakások mérete, a fennmaradó részt a költségosztók által regisztrált értékek alapján osztják szét

Miért van szükség a lakás mérete szerinti felosztásra is, ha van költségmegosztó a lakásban?

A fűtési költségmegosztó készülékeket csak a lakásban található radiátorokra szerelhetik, így azok kizárólag a lakáson belüli hőleadást regisztrálják. Az épületben azonban találhatók olyan helyek, közös helyiségek – strangok, lépcsőház, tárolók – ahol szintén történik hőleadás. Ezt a költséget az elszámolás során a lakások mérete alapján arányosan osztják fel.

Az, hogy az elszámolás során mekkora arányban veszik figyelembe a költségmegosztók által regisztrált értékeket és a lakások mérete szerinti költségelosztást, az a közös helyiségek és a lakások hőfogyasztásának arányától függ. Ez épülettípusonként eltérő lehet, ezért ennek az aránynak a meghatározása a lakóközösség döntésén múlik. A légtérfogat arányosan felosztandó hányad 30-50% között mozoghat.

A helyesen megválasztott arány biztosítja az igazságos, valós fogyasztást alapul vevő elszámolást.

HITELESÍTÉS

A költségmegosztó készülékek pontosságát, működését és egyéb tulajdonságait szigorú szabványok írják elő.

Ezért Ön biztos lehet abban, hogy a kézhez kapott elszámolása pontos, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően került kiszámításra.

A készülékek gyártása során a szabványban megadott feltételrendszernek megfelelően minden egyes költségmegosztó pontosságát egyedileg ellenőrzik.

A fentiek alapján a költségmegosztó készülékek KÜLÖN hitelesítése nem szükséges.

Czerula Attila
vagyok.

Itt lakik az
Ágoston utca 4-16-ban?
Szeretne segíteni nekem,
vagy a ház dolgaiban?
Vállalkozókat felkutatni, árakat beszerezni, értékelni, válogatni, vagy házat szépíteni…
az biztos, hogy hasznos a közösségünknek.
Írjon az agoston416@gmail.com címre egy levelet, hogy miben  ügyes és a Tárgy mezőbe írja azt hogy Önkéntes támogató.

Vélemények az oldalról:

A pozitív vélemények megerősítenek abban, hogy a küldetésem hasznos a negatívok pedig segítenek abban, hogy jobb legyen.

    A pozitív vélemények megerősítenek abban, hogy a küldetésem hasznos, a negatívok pedig segítenek abban, hogy még jobb legyek.

    Cikk írója: Czerula Attila

    Logo_Feirat_UtcaHiirmondoja

    Weboldalunkon sütiket használunk! Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani. A sütikről és az adatvédelmi szabályokról az Ön által alkalmazott eszközre vonatkozóan bővebben tájékozódhat az interneten. Amennyiben a coocky-k rögzítésével nem ért egyet lehetősége van a böngészőjében beállítani, hogy milyen sütiket engedélyez az oldal számára.
    Amennyiben teljes mértékben elutasítja a cooky-k tárolását elegendő egyszerűen csak hagynia ezt az oldalt. …és teljes internetes felületet..