Tetőszigetelés 2012-2019

Közel egy hónapja volt szerencsém Balás Edével és a gondnok Klárival felmenni a tetőre.
A kilátás pazar, de az ok ami miatt felmásztam nem ez volt.

Több fórumon azt préselték sivító és sutyorgó hangok a fülembe, hogy a tető szigetelésről csak azt hazudják, hogy elkészült mert senki nem láthatja. Olyat is hallottam, hogy megvalósult ugyan, de egy “tessék-lássék” kókány munka, ráadásul méreg drága volt. A legmerészebbek persze a következmények terhe és a csorbult pallós fenyegetettsége hiányában ennél sokkal merészebb vádakat is sziszegni merészeltek.

Éltem a gyanakvással, hogy a vélt tudás forrása –szokás szerint– egy-két spekulánstól ered melyet a “LépcsőházIpszosz” csak megerősített. A bólogatásnál a megkérdőjelezés kínosabb a meggyőződés meg túl macerás. Nem tudom hibáztatni ezeket a lakókat mert a problémájuk, nyilvánvalóan sokkal mélyebben gyökerezik. A befolyásolhatóság miatt senkit nem szabad hibáztatni. Általában a tudatlanságból fakad, de lehet mögötte frusztráció, irigység, ingerszegény környezet, üzleti érdek vagy csak a jó öreg rosszindulat …nem  posztom megállapítani és igazából igényem sincs rá.

A valóság megismeréséhez szükséges kíváncsiságom viszont nagyon is van.

Lakóként balesetvédelmi és műszaki okokból nem, vagy csak rendkívüli esemény alkalmával szabad a tetőre lépni. Ilyen pl. tűz esetén a menekítés.

Remélem minden tulajdonostársam kíváncsiságát sikerül kielégítenem az alábbi cikkel és fényképekkel.

Legalábbis ezek ismeretében mindenkinek megteremtem a felületet és sokkal racionálisabban fog menni az egyénileg kialakított vélemény formálása.

sajtcetlire való

Életem első szakaszából négy évet a Bokányi Dezső Építőipari és Díszítőművészeti Szakképző iskolában töltöttem. Sosem titkoltam, hogy kizárólag édesapám nyomására mivel Ő építés vezető volt és erős meggyőződéssel gondolta azt, hogy ez jó nekem. Már a legelső évnyitón tudtam, hogy nekem ott nincs helyem. Ennek ellenére és apukám péklapát méretű tenyerének meggyőző ereje előtt –szó szerint– hajlongva, kijártam becsülettel és jó eredményekkel, de szinte rögtön élhetőbb szakterületet kerestem magamnak. Igaz, sok minden változott azóta ebben a szakmában is, emiatt inkább nevezem magam hozzá nem értőnek, mint hozzáértőnek, de annyi bizonyos, hogy jobban meg tudom ítélni egy építőipar által kivitelezett munka minőségét mint legtöbb egészségügyi dolgozó, hentes vagy akár könyvelő.

az úgy kezdődött, hogy

A tetőre való feljutásomat Balás Ede engedélyezte. Szabályzat szerint nem csupán javasolt, hanem feltétele a gondnok jelenléte ha valaki a tetőn tartózkodik.
Mivel nem (csak) a kilátás érdekelt megkértem Edét tartson velünk és mondja el mi és hogyan zajlott a szigetelés ügyében.
Egy halom papírral érkezett az interview-ra és időnként abból “puskáztunk”. Lentebb kizárólag a csatlakozott lakók bele is tekinthetnek ezekbe a dokumentumokba. Beszélgetésünkről hangfelvételt készítettem és abból elevenítem fel a következőket.

beszélgetésünk

(?) Attila:
Mi volt az oka amiért hozzá kellett nyúlni a tető szigeteléséhez?
(!) Ede:
A tizedik emeleti lakók sorra jelezték felénk, hogy a lakásaik beáznak.
A ház biztosítása ugyan térítette az okozott kárt, de azt is jelezte felénk, hogy a kár keletkezésének okát meg kell szüntetnünk. Mivel a tető szigetelése 1975-ben készült. Azóta egyáltalán nem lett rajta javítva és állagmegőrzési munkákat sem végzett senki, így arra a biztosító már pénzt nem adott.
A lakókat ugyan kártalanították azzal a kitétellel, hogy ez egyszeri lehetőség, ha ugyan amiatt megismétlődik már nem áll módjukban fizetni.

(?) Attila:
Ez mikor történt?
(!) Ede:
2010 május 5-étől vagyok az IB elnöke. Már ezt megelőzően is voltak folyamatban lévő panaszok, de nem nagyon tudtunk vele mit kezdeni mert a ház kasszájában alig volt annyi pénz ami a fenntartásához és működéséhez szükséges.
Foltozgattunk, nem tudunk mást tenni. Már a folt hátán is folt volt. 2010-2011 körül viszont kritikusan megnőtt a beázások száma és persze a lakók is egyre idegesebbek voltak.
Nem várhattunk, valamit nagyon gyorsan ki kellett találni.
2011-ben kaptuk meg az első ajánlatot és utána még kettőt.
Nagyon kevés időnk volt mérlegelni Hatalmas szerencsénk volt és az ajánlatok mérlegelésekor már ránézésre is szimpatikus lett az egyik. El is kezdtük az egyeztetéseket…
(?) Attila:
…bocsánat, hogy közbeszólok, de azt hiszem a tulajdonosok között nem egyedül vagyok tájékozatlan annak tekintetében, hogy -legalább hozzávetőlegesen- mennyibe kerül egy ilyen munka és főleg mitől volt “egyből szimpatikus” és mi miatt érezte ezt szerencsének?
(!) Ede:
Amiatt volt szimpatikus és éreztem szerencsének is, mert a többiekkel ellentétben nem csupán 10 éves garanciát ígért, hanem Ő volt az egyetlen aki részletfizetési kedvezményeket is felajánlott és 12-14 napot határozott meg a munka elvégzésére. A 10 éves garanciát leszámítva az összes ajánlattevő -noha nem sokkal- de drágább volt náluk és egyik sem vállalta sem ezt a rövid kivitelezési határidőt, sem pedig a részletfizetési kedvezményt. Amire a háznak a legnagyobb szüksége volt.

(?) Attila:
Két hét alatt elvégezték a tető szigetelését?! Elnézést Ede, de ezt nem hiszem le, hogy tartani tudták.
(!) Ede:
Neeeem! Egy-egy részt fejeztek be két hét alatt.
2011-ben elkezdték a négynél (Ágoston utca 4.) mert az volt a legkritikusabb állapotban és fokozatosan haladtak a tizenhat felé.
2019-ben fejezték be munkákat. (kép az utolsó fázisról)

(?) Attila:
Elkalandoztunk. Szóval, “mennyi az annyi”? 😀

(!) Ede:
Összesen több mint 12 millió Ft. volt az ár. Amit 4 ütemben végeztek el.
Ebből kapunk: 10% kedvezményt és 10 havi részletfizetési lehetőséget, illetve az átadási dátumoktól számított 10 éves garanciákat.
Ebbe beletartozik a régi szigetelés teljes eltávolítása, hiszen alatta nedves, gombás, koszos. A tető teljes mély takarítása. A takarítása után bádogos szerkezetek rögzítése, feszültségmentesítése, korcolások lehajtása. A tetőfelület kellősítése bitumenes mázzal a por megkötése és a jobb tapadás érdekében. A vízelvezetés és  páraszellőzők  helyének kiépítése, felépítmények burkolása és a páraszellőző elemek telepítése. Ezt követően kezdik a szigetelés.
(i) Attila:
Szerintem sokan ezt úgy képzeltük el, hogy felsepernek ráöntik a cuccot és kész. Végig hallgatva ez a fázissort, így már érthető a 12-14 nap/tető.

(?) Attila:
OK. Tehát, ha jól értem, 900.000 Ft kedvezményt kaptunk a legolcsóbb ajánlatból?
(!) Ede:
Igen. Kicsivel még nagyobb kedvezményt is kaphattunk volna, ha ki tudjuk fizetni egybe, de erre sajnos nem volt meg a pénze a háznak.

(?) Attila:
A 10 év garancia mit jelent?
(!) Ede:
Azt vállalták, ha 10 éven belül a rendeltetésszerű használat közben bármilyen probléma merül fel tető szigetelésével kapcsolatosan azt teljesen ingyen megcsinálják.

(?) Attila:
Tudható, hogy kik ők, ugye?
(!) Ede:
Természetesen!
Egy siófoki cég, a Lasz Bt. >weboldal<
Korábban is dolgoztak már a háznak és azóta is őket keressük ha hasonló feladat adódik.

(?) Attila:
Ha már úgyis a dokumentumokat lapozzuk, nincs benne, hogy pontosan milyen anyagot vagy technológiát használtak?
(!) Ede:
Víz és csapadék elleni szigetelés, zárórétegeként PolyGlass p5 paraőrleményes poliészterháló erősítésű modifikált bitumenes lemezzel, teljes felületen lángolvasztással rögzítve.
(i)Attila:
Ennek szintén utána néztem. Olasz gyártmányú termék a cég 1965-ben alakult és a legkiválóbb minőséget forgalmazzák.

(?) Attila:
Ezek a fekete csonkok meg a tengeri sünhöz hasonlító dolgokról mit kell tudni?
(!) Ede:
A csonkok a páraszellőzők, hogy a szigetelés alatt a hőkülönbségek alkalmával létrejött pára ne áztassa a ház szerkezetét és a szellőzéssel biztosítsa a teljes kiszáradását. Az a kisebbik, pedig az esővíz elvezető. Amiatt van rajtuk rács, mert a madarak meg a szél felhord a tetőre különböző dolgokat, levelet meg –ott látja is–  diót, meg ilyesmiket és ezek ne tömítsék el a vízelvezető réseket. Különben hóolvadáskor az éjszaka megfagyott víz tönkreteszi a szigetelést egy-két éven belül.

(?) Attila:
Az átjárók feletti “kürtők” tetején mi hasznuk van ennek a hálónak?
(!) Ede:
A galambok berepülése és a szemét lehullása ellen van.
Rengeteg madár berepül oda és sokszor nem találnak ki. A falnak és a lakók konyhaablakainak repülnek amíg teljesen össze törik magukat. A tetem pedig leesik az átjáró aljára.
Ezeket a rácsokat egyébként ajándékba kaptuk a szigetelés kivitelezőjétől.

(?) Attila:
Van most jelenleg az Ágoston 4-16 házak között olyan tetőfelület ami a 2012-nél korábbi állapotban lenne?
(!) Ede:
Nincs ilyen rész, egy sem!

(?) Attila:
Egyedül Ede döntött ezekben a dolgokban?
(!) Ede:
Nem, a törvény is előírja, hogy az IB tagjainak és a számvizsgáló bizottságnak is meg kell vitatnia és jóvá kell hagyni a döntést.
Továbbá a tulajdonosi kőrből segített László Mónika, Könözsy László (†) és még három tulajdonos akiknek sajnos már nem emlékszem a nevükre.
2012 hónap napján a közgyűlésen kihirdettük és 78%-os többséggel megszavazásra került.

(?) Attila:
Végül is ki van fizetve már ez a munka, vagy van fennmaradó összeg?
(!) Ede:
Sikerült úgy gazdálkodnunk, hogy hamarabb ki tudtuk fizetni mint ahogy a határidő letelt. Így nincs a háznak tartozása és utána még a villámhárítókat is felszereltük a házra, ugyanis egy rosszindulatú véletlen folytán kiderült, hogy egészen 2015-ig nem volt védve a ház villámcsapás ellen.
(i) Attila:
Uhhh, meg van egy újabb cikk témája. 🙂

(?) Attila:
Ez most egy furcsa kérdés lesz.
Tételezzük fel, hogy ma lenne aktuális ez a probléma de nem lenne annyira sürgető mint 2011-ben és játszunk el a gondolattal, hogy korlátlan pénz áll a rendelkezésére a háznak. …csak, játsszuk el! 🙂
Mit tenne másképpen?
(!) Ede:
Lényegében semmit. Így is közel fél évig szerveztük és amit tudtunk megtettünk. Ezzel a szolgáltatóval végeztetném el most is mert 2012 óta a tetőszigetelés alatti lakásokból egyetlen panasz sem érkezett. Garanciális javítás nem kellett végezniük eddig.

(?) Attila:
Bocsánatot kérek, de muszáj megkérdeznem és ha nem válaszol megértem, bár tulajdonképpen az is válasz.
Adott vissza sikerdíj vagy bármilyen más címen Önnek vagy bárkinek pénzt a Lasz Kft. vagy annak bármilyen közvetítője?
Bevallom én vagy elfogadtam volna ha felajánlják és a “kapott” összeget vissza teszem a ház kasszájába vagy megmondom, hogy ha úgyis kalkuláltak ezzel összeggel, inkább adják oda kedvezményként.
(!) Ede:
Nem, soha! Egyszer volt egy kártevő irtással foglakozó cég -nem mondom meg ki- aki felajánlott pénzt ha neki kedvezek, de elzavartam. Ennek egyébként többen tanúi is voltak akkor mert annyira felháborított.

(?) Attila:
Végül hadd kérdezzek még egyet. …vagyis inkább kettőt.
1/ Megengedi-e, hogy ezt az interjút leközöljem a honlapomon?
2/ Van-e még bármi, amit Én elfelejtettem megkérdezni, de fontosnak tart beszámolni a tetőszigetelés ügyében?
(!) Ede:
Igen, persze megengedem. Legalább nem hiába másztunk fel ide. 😀

Nincs, különösebben más közlendőm.
Azt mondjuk gondolhatja Attila, hogy mennyire rosszul esik, hogy ezzel kell foglalkoznom. Főleg, hogy olyan stílusban támadnak folyamatosan mintha bűnöző lennék. Amikor a ház megbízott a ház kezelésének elnökségével, Én azt komolyan vettem. Amikor valamit csináltunk senki nem köszönte meg, mert külön nem kötöttük a lakók orrára, hogy mennyi munka van mögötte, hiszen ez a munkák és a vállalásunk.
Persze utólag a -száraz- fűtött szobában nem nehéz a számok fölé hajolni és minden információ birtokában kifogásolni alaki hibákat meg forintokat keresgélni. Nekem akkor még nem állt rendelkezésemre minden információ és leginkább az idő és a ház pénz(telensége) miatt volt nagy a nyomás.  De amint látja minden megvan és ezzel a beázás miatti panaszok is megszűntek. A papírokon nem látszanak a túlórák az éjszakák és azok a feszült pillanatok amik végig kísérték ezeket a munkálatokat. Megbíztak bennünk és megbíztak minket.

10 éve nem emelkedett a közös költséget de liftek fel lettek újítva mert az FMF kettőt életveszélyesnek nyilvánított és ki akarta kapcsolni, a villámhárító miatt az egyik tulajdonos feljelentett így még a bírságot is ki  kellett fizetni. A 96 szellőző motorból jó ha 9 működött és közel 100eFt/db az ára…. 

(i) Attila:
…Klári és Ede felváltva sorolták még, de ezek már nem ehhez a cikkhez tartozó témák és már én is csak a csalódottságot éreztem.

nézzünk képeket
2019 az utolsó fázis.

Oltári szerencse, hogy a google műholdas felvételén jól látszik a szigetelési munkálatok 2019-ben elvégzett utolsó fázisa. Így lehetőség van összehasonlítani a korábbi lerobbant állapotot. Érdekességképpen (és sajnálatosan is) az is jól látszik, hogy az Ágoston utca 2 teteje mennyire rossz állapotban van.

Van véleménye vagy kérdése?

Nem valószínű, hogy szakmai vagy a társasház üzemeltetési kérdésekre tudok önnek válaszolni. Azt ígérhetem, hogy megértve üzenetét válaszolok rá vagy továbbítom annak az illetékesnek akitől a legjobb választ kaphatja. Tehát hozzájárul, hogy nevét és e-mail címét a kérdésével vagy észrevételével együtt továbbítsam!

Mivel ez az oldal nem a társasházat üzemeltető hivatalos oldala, hanem a magánkezdeményezésem a témához nem kapcsolódó vélemények, sértő vagy személyeskedő megjegyzések, illetve a szükségtelen vagy hibás tartalmak kezeletlenül maradnak.

A pozitív vélemények megerősítenek abban, hogy a küldetésem hasznos, a negatívok pedig segítenek abban, hogy még jobb lehessek.

  Cikk írója: Czerula Attila

  Logo_Feirat_UtcaHiirmondoja

  ∴ Az oldalon található képi és szöveges tartalom Czerula Attila szellemi és/vagy kreatív terméke!
  Írásos egyeztetés és engedély hiányában semmiféle másolásával és idézéséhez nem járulok hozzá! ∴

  Weboldalunkon sütiket használunk! Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani. A sütikről és az adatvédelmi szabályokról az Ön által alkalmazott eszközre vonatkozóan bővebben tájékozódhat az interneten. Amennyiben a coocky-k rögzítésével nem ért egyet lehetősége van a böngészőjében beállítani, hogy milyen sütiket engedélyez az oldal számára.
  Amennyiben teljes mértékben elutasítja a cooky-k tárolását elegendő egyszerűen csak hagynia ezt az oldalt. …és teljes internetes felületet..